luni, 26 noiembrie 2007

Viitorul interfetelor utilizator

De la creearea PC-urilor interfata utilizator-computer a progresat enorm. Am pornit de la un banal prompt si am ajuns la interfetele vizuale, interfete hipermedia samd.
Dar evolutia nu s-a oprit aici.
Incercarea de a obtine un "user experience" mai bogat s-au soldat cu proiecte extrem de interesante. In continuare voi enumera cateva dintre acestea. Majoritatea se afla in stadiul de prototip dar promit ca odata ajunse la maturitate sa imbunatateasca considerabil daca nu sa revolutioneze modul in care se face schimbul de informatii om - computer.

Sistemele multi-touch:

De ce sa folosim un mouse sau un touchpad cand putem interactiona cu obiectele din spatiul virtual la fel cum o facem cu cele din realitate?
Mai multe informatii aici si aici.

Microsoft a inceput dezvoltarea propiei tehnologii multi-touch si rezultatul este Microsoft Surface. Un review al tehnologiei poate fi citit aici

Un model primitiv al interfetelor multi-touch este celebrul Apple Iphone

Interfete vizuale pentru sisteme de operare
Sistemele de operare au incercat intotdeauna sa ofere un workflow imbunatatit. S-a pornit de la command prompt. Revolutia a constat in conceptul de mouse,point&click,ferestre. In ziua de azi se pare progresul are loc la o viteza mai mica.
E adevarat interfete gen Compiz-Fusion ofera efecte vizuale interesante dar nu sunt fundamental diferite.

La fel si aceasta incercare de interfata grafica 3d de la sun:


Totusi exista si idei care sunt mai revolutionare ca aceasta.Cum ar fi sa manipulezi obiectele din spatiul virtual la fel ca pe cele de pe biroul tau??.

Audio&Video

Cand ne gandim la muzica, ne gandim la instrumente de percutie,suflat, viori si alte obiecte fizice care produc sunete. In ultima vreme muzica a inceput sa fie creeata digital dar principiul de baza a ramas acelasi: se scriu notele pe portativ si apoi sunt redate intr-un mod sau altul.
Acest proiect ofera o viziune noua si extrem de originala asupra crearii de sunet.

Mai multe informatii aici


Un alt proiect interesant este acesta



Am lasat pentru sfarsit unul din proiectele care m-a impresionat cel mai mult.
Intr-o lume in care aparatele foto devin din ce in ce mai profesionale, in care siteurile gen Flickr permit publicarea de fotografii de catre oricine si in care progresele din domeniul hardware ofera capacitati de procesare si stocare din ce in ce mai mare un proiect ca acesta mi se pare o idee geniala. Imagini imense, vizualizare real-time, navigarea intr-un mediu 3d compus din diverse poze facute din diverse unghiuri....GENIAL.

Proiectul a fost achizitionat de Microsoft si site-ul lui se gaseste aici.


Sunt curios ce parere aveti despre proiectele prezentate si care este proiectul vostru preferat?

Via smashingmagazine

3 comentarii:

RichWhite spunea...

The direct manipulation of virtual objects is going on today in schools:
Couple of video demos:
http://www.youtube.com/watch?v=uVFsxev-2sk
http://www.youtube.com/watch?v=qQ9VK-yyThI
Project page is here: http://edusim3d.com - will be mulit-touch eventually
not so much the future .. but the NOW !
========

vlad dodan spunea...

Si mie mi-a placut ultima in special, dar ma gandesc de pe acum la faze de genul Star-Wars in care il vedeai pe Yoda intr-o holograma. Peste 5-10 ani (in cazul tau 20) copii nostrii se vor uita la acel film si vor spune "pff, that`s not SF, we have that allready, you idiots!" Singurele imagini care vor avea iz de SF vor fi acelea in care Arnold Schwarzenegger trage cu 2 rail-gun-uri de la brau si omoara inamicii unul cate unul.

Radu D. spunea...

Foarte interesant articolul